Skip to content
02/09/2010 / gjmbennink

Boterham van het UWV

Inmiddels ben ik alweer vijf maanden in verwachting van mijn eerste kindje. Of eigenlijk mijn tweede, want mijn eigen bedrijf Montas was toch echt de eerste.

Ook van Montas ben ik zo’n negen maanden zwanger geweest, heb het gevoed, beschermd en langzaamaan laten wennen voordat ik het naar buiten bracht in de boze buitenwereld wereld.

En nu dan de tweede. Aangezien het plannen mij in het bloed zit, heb ik natuurlijk direct uitgezocht wat dit allemaal voor financiële consequenties heeft, voor ons gezin en voor mijn bedrijf.

Verzekering

Omdat ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb afgesloten, heb ik eerst eens contact opgenomen met mijn verzekeraar. En wat bleek, Murphy’s law trad direct in werking. Net zoals je altijd bij de supermarkt in de langste rij gaat staan, kun je er eigenlijk ook altijd wel vanuit gaan dat er een reden is waarom jouw verzekering niet gaat uitkeren.

In dit geval: ik was nog niet lang genoeg verzekerd bij deze maatschappij om aanspraak te kunnen maken op een uitkering bij zwangerschap. Jammer, maar helaas.

ZEZ

Geen nood, ik had natuurlijk een back-up plan. Of hoopte in ieder geval dat de overheid in een land zoals Nederland met een grote sociale zekerheid, een back-up plan heeft. Dat bleek gelukkig waar. Nadat in 2004 de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers werd afgeschaft, riep men de ZEZ uitkering in het leven: Zwanger en Zelfstandig.

Daarmee liep Nederland ruim vooruit op Europees beleid, want pas vorige week is een dergelijke uitkering voor alle zelfstandige vrouwen in de EU verplicht gesteld. Boffen dus? Nou, dat valt mee hoor, of eigenlijk behoorlijk tegen.

UWV

Enthousiast over dit back-up plan nam ik contact met het UWV op om eens precies te informeren hoe het dagloon van deze uitkering precies berekend werd. Als professional organizer heb ik mijn administratie natuurlijk perfect op orde, dus wat ze ook wilden weten, kom maar op.

De helpdeskmedewerker begon mij vervolgens keurig uit te leggen hoe het dagloon berekend werd, via zus en zo, onder die en die voorwaarde, met een maximum van het minimumloon. Pardon? Het minimumloon?

Minimumloon

Vol overtuiging liet ik deze dame weten dat ze het bij het verkeerde eind had, aangezien ik met mijn bedrijf toch op een inkomen van ruim boven het minimumloon zat, en een medewerkster in loondienst toch ook haar eigen inkomen behoudt bij zwangerschapsverlof. Overigens meen ik wel vaker dingen beter te weten dan helpdeskmedewerkers of zelfs professionals (en heb daarbij opvallend vaak gelijk).

Omdat ik haar niet kon overtuigen dat ze opnieuw naar UWV cursus moest, hing ik uiteindelijk op met de vaste overtuiging het bewijs van mijn gelijk op internet te vinden. Dat lukte ook bijna, ik vond namelijk het bewijs van mijn ongelijk..

Ondernemer

Want daar stond het; het maakt niet uit of je als zelfstandig ondernemer 20.000 of 150.000 per jaar omzet, als je zwanger raakt dan zul je toch echt rond moeten komen van maximaal het minimumloon tijdens je verlof. Maximaal, want verdien je een ton per jaar met 20 uur per week, dan moet je rekenen op de helft van het minimumloon.

Sindsdien de twijfel; moet ik nou blij zijn dat ik in ieder geval nog iets krijg tijdens mijn verlof, of moet ik verbolgen zijn over het zoveelste bewijs dat ondernemers achtergesteld worden ten opzichte van loondienstmedewerkers, terwijl wij juist zo belangrijk zijn voor de economie?

Boterhammetje

Ik heb besloten dat ik beide ben. Ja ik ben verbolgen en ga de strijd aan voor een sterkere steun voor de vrouwelijke ondernemer. En ja, stiekem ben ik toch ook best blij dat er in ieder geval nog een dun boterhammetje op de plank kan komen straks.

En ga ik gewoon weer wat eerder aan de slag om mijn geslonken buffer weer wat aan te vullen. Mocht ik dan nog geen kinderopvang hebben, dan kan ik mijn pukkie vast wel even bij het UWV parkeren!

Marleen Holtkamp is directeur van Montas ordening en coaching, een bedrijf dat zich specialiseert in werkplektraining en professional organizing. Montas coacht bedrijven en particulieren naar een gestructureerde en overzichtelijke werk- en leefomgeving. Voor meer informatie: montasordening.nl Marleen volgen op Twitter?twitter.com/Montasordening

© Weblog
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: