Skip to content
05/09/2010 / gjmbennink

Veel op Facebook? Lage cijfers!

facebookZijn studenten die actief zijn op Facebook van zichzelf dom en lui, of worden ze dom en lui van het gebruik van Facebook? Die vraag is actueel na een Nederlands-Amerikaans onderzoek onder Amerikaanse studenten waarvan de resultaten volgende maand bekend worden, maar waarover NRC Handelsblad vandaag albericht.

Wat blijkt? Actieve facebookers halen lagere cijfers dan hun collega’s die hun tijd op internet elders besteden. Waar facebookgebruikers gemiddeld een 7 halen, halen niet-gebruikers een ruime 8. Ook besteden facebookfanaten minder tijd aan hun studie en hebben ze minder vaak betaald werk dan studenten die niet actief zijn op de sociale-netwerksite.

Het valt op dat de studenten die actief zijn met sociale media niet meer tijd besteden op internet dan andere studenten. Kortom: bezoekjes aan Facebook gaan ten koste van het bekijken van andere websites. De onderzoekers willen nu onderzoeken hoe het verband tussen de lagere cijfers en het gebruik van Facebook te verklaren valt. Volgens hoogleraar onderwijspsychologie Paul Kirschner is het goed mogelijk dat heavy users van Facebook sowieso meer gericht zijn op de sociale component van hun leven, dan op leren en werken.

Hij wijst echter ook op het steeds vaker aangetoonde nefaste effect van multitasken op cognitieve prestaties. Mensen denken dat ze heel goed dingen tegelijk kunnen doen, maar in de praktijk blijkt toch dat multitasken leidt tot concentratieverlies, langere studietijden en slechter presteren. (Doe eens dit aardige testje van The New York Times, om te kijken hoezeer jouw hersens al zijn aangetast.)

De resultaten van het vervolgonderzoek laten nog wel even op zich wachten. Wie dus balanceert op het randje van een voldoende, doet er voorlopig misschien dus maar goed aan Facebook even links te laten liggen. Het zou het verschil kunnen uitmaken tussen een 5 en een 6.

Zou dit ook gelden voor hen die op LinkedIn zitten ??

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: