Skip to content
15/09/2010 / gjmbennink

Zo zit het met de VAR

ABCOUDE – U kunt een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) aanvragen als u als zelfstandig ondernemer of als freelancer voor 1 of meer opdrachtgevers werkt. Deze verklaring biedt in een dergelijke situatie duidelijkheid voor uw opdrachtgever of hij wel of niet loonheffingen moet inhouden over uw inkomsten. Een VAR is niet verplicht, maar uw opdrachtgever mag ernaar vragen. U vraagt deze verklaring aan bij de Belastingdienst.

U kunt 1 verklaring aanvragen voor alle werkzaamheden van dezelfde soort die u onder vergelijkbare omstandigheden -eventueel voor meer opdrachtgevers- verricht.
Voert u bijvoorbeeld timmerwerkzaamheden uit én ontwikkelt u software, dan vraagt u 1 VAR aan voor de timmerwerkzaamheden en 1 voor het ontwikkelen van software.

Geldigheid
Een VAR is tot het einde van het jaar van afgifte geldig en maximaal 1 jaar. Als u na 1 november met een opdracht bent begonnen, moet u in het volgende kalenderjaar een nieuwe VAR aan uw opdrachtgever geven.

Een VAR kunt u niet gebruiken voor werkzaamheden in loondienst, voor handelsactiviteiten, zoals het in- en verkopen van producten, voor een durfkapitaalregeling of voor arbeidsrechtelijke zaken.

Als uw omstandigheden veranderen
Als uw omstandigheden sterk en structureel veranderen, moet u dat aan de Belastingdienst doorgeven in een nieuwe aanvraag. De Belastingdienst kan ook op eigen initiatief de verklaring herzien als blijkt dat u de aanvraag onjuist heeft ingevuld. Als u stopt met uw VAR-werkzaamheden moet u dat ook doorgeven.

Dit kunt u doen door een brief te sturen naar: Belastingdienst/Noord/Coördinatiepunt VAR, Postbus 418, 9700 AK Groningen.

Automatische verlenging
Vanaf augustus 2009 verlengt de Belastingdienst in september automatisch uw VAR verklaring als u: de afgelopen drie jaar een VAR heeft aangevraagd, telkens een VAR voor hetzelfde soort werk heeft aangevraagd, het werk onder vergelijkbare omstandigheden heeft uitgevoerd, telkens eenzelfde VAR van de Belastingdienst heeft gekregen en deze tussentijds niet is herzien door de Belastingdienst.

Als u uw VAR niet automatisch krijgt, kunt u hem vanaf 1 september aanvragen.

Meer informatie
Uitgebreide informatie over de VAR vindt u in de brochure ‘De Verklaring arbeidsrelatie’(pdf) van de Belastingdienst.

Tip: De KVK organiseert een bijeenkomst over de VAR in Tilburg, op 13 oktober aanstaande.

Mieke de Vries | BusinessCompleet.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: