Skip to content
23/09/2010 / gjmbennink

Werkkostenregeling gaat van start

DEN HAAG – Het is al een tijdje bekend, maar op 1 januari 2011 gaat de werkkostenregeling in. Deze regeling vervangt het huidige systeem van onbelaste vergoedingen en verstrekkingen, zoals voor reiskosten en voor de mobiele telefoon.

Waar gaat het over? Op dit moment zijn er tientallen categorieën vergoedingen en verstrekkingen waarvoor verschillende regels gelden. Er zijn regels voor de verstrekking/vergoeding van bijvoorbeeld reiskosten werkkleding, kerstpakketten en mobiele telefoons. Deze verstrekkingen/vergoedingen moeten allemaal per werknemer geadministreerd moeten worden. En dat zorgt, het zal u niet zijn ontgaan, voor veel administratieve druk.

Met de nieuwe werkkostenregeling heeft een ondernemer minder administratie. In het kort gezegd komt het hier op neer dat er een vrijstelling komt van 1,4% van de fiscale loonsom: de zogenoemde vrije ruimte. Dat betekent dat de werkgever vrij is om tot een maximum van 1,4% van het loon onbelast vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te realiseren. Komt een werkgever boven dit budget, dan is hij over het meerdere 80 procent eindheffing verschuldigd. Als het goed is zorgt deze regeling voor veel lagere administratieve lastendruk.

De ingangsdatum van de nieuwe werkkostenregeling is 1 januari 2011. Maar werkgevers hoeven niet direct over te stappen. Voor de jaren 2011, 2012 en 2013 kunnen werkgevers nog jaarlijks kiezen wanneer ze overstappen. De Belastingdienst adviseert wel om nu al na te denken over het arbeidsvoorwaardenbeleid in 2011. Zodat een werkgever een goede keuze kan maken tussen de werkkostenregeling en de bestaande regels.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: