Skip to content
06/10/2010 / gjmbennink

Lichte groei koopkracht ondernemers in 2011

Lichte groei koopkracht ondernemers in 2011

ZOETERMEER – De koopkracht van ondernemers neemt in 2011 iets toe. Zij doen het wat dat betreft beter dan het gemiddelde huishouden, dat zijn koopkracht volgens het Centraal Planbureau (CPB) met 0,25 procent ziet dalen.

Website Belastingdienst

Onder invloed van het gematigd economisch herstel stijgt de koopkracht van zelfstandige ondernemers met 0,75 procent. De koopkracht van directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) gaat 0,25 procent omhoog. De ontwikkeling van de koopkracht van ondernemers is daarmee gunstiger dan die van het gemiddelde huishouden.

Dat blijkt uit het rapport ,,Inkomens van ondernemers”, dat onderzoeksbureau EIM dinsdag heeft gepubliceerd. De iets verbeterde economische vooruitzichten en het toegenomen optimisme onder ondernemers in het midden- en kleinbedrijf gaat gepaard met een gematigd winstherstel, aldus het rapport.

Dit jaar blijft de koopkracht van zelfstandigen nog gelijk, terwijl dat van dga’s met 2 procent daalt. Het gemiddeld besteedbaar inkomen van zelfstandigen komt in 2010 uit op ruim 28.000 euro, en van dga’s op ruim 42.500 euro.

Vorig jaar hebben veel bedrijven gesneden in de kosten, onder meer door personeel te laten afvloeien. Dit jaar vertaalt dat zich in diverse sectoren in een stijging van de winst. De gemiddelde winst onder zelfstandigen neemt toe met 0,75 procent in 2010 en met 2,75 procent in 2011.

Maar de winst is nog steeds een stuk lager dan voor het uitbreken van de kredietcrisis. In 2008 was de gemiddelde winst nog 33.690 euro.

In 2011 komt die uit op naar schatting 29.770 euro.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: