Skip to content
08/03/2011 / gjmbennink

‘Geen schuldhulp voor fraudeurs’

‘Geen schuldhulp voor fraudeurs’

Uitgegeven: 8 maart 2011 17:32
Laatst gewijzigd: 8 maart 2011 18:23

DEN HAAG – De VVD wil dat mensen in ernstige financiële problemen worden uitgesloten van gemeentelijke schuldhulp als ze fraude hebben gepleegd.

© ANP

”Denk aan het zwart bijklussen naast een uitkering. Denk aan het bedonderen van de fiscus. Denk ook aan het keer op keer afsluiten van nieuwe telefoonabonnementen die vervolgens niet worden betaald”, aldus VVD’er Malik Azmani dinsdag in de Tweede Kamer.

De Kamer buigt zich nu over een voorstel voor betere schuldhulp dat door het vorige kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie is voorbereid.

Begin dit jaar bleek al dat regeringspartijen VVD en CDA verdeeld zijn over het wetsvoorstel. Azmani herhaalde dinsdag dat hij kritisch is over de plannen.

Hij vroeg partijgenoot en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) ook om nou eens uit te leggen wat de toegevoegde waarde van het wetsvoorstel is.

 

Uit sluiten

 

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk zei er wel wat voor te voelen fraudeurs uit te sluiten van schuldhulp. Maar dan moeten gemeenten volgens haar wel zelf kunnen bepalen in hoeverre er sprake is van opzettelijk en verwijtbaar gedrag.

Net zoals volgens haar gemeenten ook zelf moeten kunnen bepalen of ze iemand weigeren, omdat hij al eerder uit de schulden is geholpen.

De Krom reageert woensdag in de Kamer. Sterk en haar PvdA-collega Hans Spekman kwamen nog met een voorstel om schuldeisers die niet zijn aangesloten bij een convenant in de aanpak van schulden, maximaal zes maanden in de wacht te kunnen zetten. Zo kan een rustperiode ontstaan om ”alles op een rij” te zetten, terwijl schulden niet verder oplopen.

 

Moratorium

 

De VVD-bewindsman heeft zich in eerdere debatten al verzet tegen een zogenoemd moratorium, waarmee gemeenten schuldeisers tijdelijk in de wacht kunnen zetten. Hij is voor zelfregulering.

De Krom vreest dat bedrijven te veel benadeeld worden en minder genegen zullen zijn om mee te werken aan het minnelijke schuldhulptraject via gemeenten.

CDA en PvdA zien een dreigend moratorium juist als een stok achter de deur voor zelfregulering. Ze hopen schuldeisers te stimuleren zich aan te sluiten bij een convenant. Een Kamermeerderheid lijkt deze gedachte te steunen.

SP kwam met een eigen amendement voor een moratorium. GroenLinks en D66 voelen er eveneens voor om gemeenten mogelijkheden te geven schuldeisers tijdelijk in de wacht te zetten.

© ANP

ZIE OOK:

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: