Skip to content
15/01/2012 / gjmbennink

Tanta Agaathlening binnen vier weken registreren.

Hof Arnhem heeft onlangs beslist dat een vrouw in 2009 geen recht had op aftrek van een verlies op een in 2003 verstrekte Agaathlening aan twee startende ondernemers die in 2009 failliet waren gegaan. De vrouw claimde vervolgens een verliesaftrek op de lening. Het hof kwam tot zijn oordeel doordat de Agaathlening niet binnen vier weken na het overeenkomen daarvan bij de Belastingdienst was geregistreerd.
Naar het oordeel van het hof is een termijn van vier weken voor een eenvoudige handeling als het toesturen ter registratie van de geldleningovereenkomst aan de Belastingdienst niet onredelijk.

Agaathlening

Een geldlening aan een startende ondernemer kan, indien aan alle voorwaarden wordt voldaan, kwalificeren als een belegging in durfkapitaal. Een dergelijke lening staat ook wel bekend als de (tante) Agaathlening. De voorwaarden hebben onder meer betrekking op: de registratie van de geldlening bij de Belastingdienst binnen vier weken na het sluiten van de geldleningovereenkomst, de vormgeving, de omvang, het renteniveau en de mate van achterstelling. Het is daarom van belang om vóór het aangaan van een Agaathlening van deze voorwaarden kennis te nemen om de (per 1 januari 2011 nog overgebleven) fiscale faciliëring te kunnen benutten.

Drie faciliteiten

Hof Arnhem heeft onlangs beslist dat een vrouw in 2009 geen recht had op aftrek van een verlies van een Agaathlening nadat de startende ondernemers in 2009 failliet waren gegaan. Het hof kwam tot dit oordeel omdat de Agaathlening in 2003 niet binnen vier weken na het overeenkomen daarvan bij de Belastingdienst was geregistreerd. Tot 1 januari 2011 bestonden voor Agaathleningen drie faciliteiten:

  • een vrijstelling in de vermogensrendementsheffing (box 3);
  • een heffingskorting voor directe beleggingen in durfkapitaal;
  • een aftrek van een verlies dat de geldverstrekker lijdt op een geldlening aan een startende ondernemer.

Versoberd

Per 1 januari 2011 zijn de faciliteiten versoberd: de eerstgenoemde faciliteit is blijven bestaan, de heffingskorting wordt stapsgewijs afgebouwd en bedraagt nihil per 1 januari 2014. Verder is per 1 januari 2011 de verliesaftrek op een Agaathlening komen te vervallen. Daarbij geldt er wel een overgangsregeling voor op 31 december 2010 bestaande Agaathleningen.

 

[ Bron: PwC Belastingnieuws ]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: