Skip to content
17/01/2012 / gjmbennink

Tien ondernemerstypetjes

Iedereen wil uniek zijn. Ook ondernemers.

Maar wat we ook proberen, het is allemaal al een keer gedaan.

Niet erg, wel vermakelijk. Tien typische ondernemers.

Door Robert Mekking

Ik herinner het me nog goed, in de brugklas nam ik me voor om vooral niet te worden zoals al die anderen. Geen kakker (niet rijk), geen alternatieveling (veel te positief) en zeker geen nerd (ehhh).

Uiteraard gebeurde precies dat wat ik niet wilde: streven om anders te zijn dan anderen leidde er onherroepelijk toe dat ik tot de groep ging behoren die ook ‘anders dan anderen’ wilden zijn.
Ach, het leven.

Nu ik al weer een paar jaar meeloop in het ondernemerswereldje en die eerste verwondering een beetje voorbij is, begin ik weer patronen te zien. Net als scholieren, heb je ook soorten ondernemers. Ik som ze voor u op:

 

De nieuwe werker

 

Deze ondernemer, pardon: ZZP’er leeft in hotellobby’s en is te herkennen aan de iPad die parmantig naast het broodje oude kaas op tafel ligt in het restaurant.

De nieuwe werker is ervan overtuigd dat met name buiten werktijden gewerkt moet worden en vindt organisaties met een eigen kantoor hopeloze stumpers. Zegt dat minstens drie keer per dag op Twitter.

 

De grijze goeroe

 

Deze ondernemer heeft het allemaal al gezien, hij is vergeten hoe hij ooit vanaf nul is begonnen. Alle inspanningen die hij heeft moeten doen om succesvol te worden zijn in zijn hoofd ingedikt tot een drietal basisregels die de echte wereld vaak oversimplificeren.

De grijze goeroe is binnen en verdoet zijn tijd met het gevraagd en ongevraagd oreren over het prachtige vak dat ondernemen heet. De grijze goeroe heet vaak Henny.

 

De hippe dertiger

 

Deze zelfstandige professional, of ZP’er zoals ze zichzelf tegenwoordig noemen, is van mening dat een zomerjurkje met Uggs ook professioneel kan staan, rijdt steevast in een Mini en typt nieuwsbrieven die niemand ooit leest op een Macbook.

De hippe dertiger vindt dat samenwerken met andere hippe dertigers heel goed mogelijk is, maar heeft dat in de praktijk nog nooit gedaan.

 

De soul searcher

 

Dit type ondernemer is op jonge leeftijd gestart met het ondernemen en is inmiddels binnen. Dat wil zeggen hij of heeft het financieel voor elkaar, maar is erg ontevreden met zijn leven.

Hij vindt dat je wat moet betekenen in de samenleving en doet dat door in de gemeenteraad van zijn dorp vooral veel te hameren op het Belang Van Ondernemen. Pakt een studie op als hij daar niet succesvol in blijkt te zijn of gaat een paar jaar reizen in het buitenland.

Soul Searchers sterven vaker dan gemiddeld bij een wereldrecordpoging heteluchtballonvaren.

 

De zelfstandige met personeel

 

Deze ondernemer heeft de mentaliteit van een ZZP’er, maar heeft een aantal mensen op de payroll staan. Hij beschouwt zichzelf als Gods gift voor het ondernemen en uit dit door het dragen van een krijtstreep jasje op een modieuze spijkerbroek.

De zelfstandige met personeel denkt dat je als veertiger nog steeds weg kunt komen met een overhemd met twee knopen open. Verrassing: dat kan dus niet.

 

De nerd met aandelen

 

Deze ondernemer is briljant en heeft altijd precies één uitvinding op zijn naam staan waarmee hij succesvol is.

Hoewel, succesvol, dat zijn met name alle mensen die de nerd met aandelen nodig heeft om te communiceren met de buitenwereld, commercieel te zijn, de administratie te voeren, mensen aan te sturen, kortom: de nerd met aandelen kan helemaal niets zonder anderen en was stiekem gelukkiger toen hij nog werkte in het Philips lab.

 

De Zen-ondernemer

 

Deze ondernemer dankt zijn succes aan een inspirerende reis naar India of de Andes of het regenwoud. Of iets dergelijks.

Doet er niet toe, punt is dat de Zen-ondernemer “zichzelf is tegengekomen” tijdens een vakantie. Daar heeft hij of zij het licht gezien en dat vervolgens in keiharde commerciële euro’s omgezet.

De ironie hiervan ontgaat de Zen-ondernemer volkomen als hij of zij voor de honderste keer vertelt dat “dicht bij de natuur staan” de sleutel is van ondernemen.

 

De ex-middelmanager

 

Dit type ondernemer heeft het grootste gedeelte van zijn leven in een bedrijf gewerkt. Gewoon als werknemer.

Had altijd al de droom om “voor zichzelf te beginnen”. Heeft dat tenslotte ook gedaan. En vindt het afgrijselijk. Zal dat nooit toegeven, zeker niet aan oud-collega’s. Die hij vreemd genoeg blijft opzoeken.

De ex-Middelmanager wordt soms huilend wakker na een droom over alle lease auto’s die hij heeft gereden.

 

De magnaat

 

Deze ondernemer pakt het groot aan. Bezit vaak hele fabrieken, oliemaatschappijen of rederijen. Heeft batterijen mensen voor zich werken en houdt zich alleen bezig met de grote lijn.

Vind het prachtig als aspirerende ondernemers hem benaderen met ondernemingsplannen, maar vindt het nog fijner om ze de deur te laten wijzen door zijn secretaresse.

De magnaat is ons gewone stervelingen eigenlijk ontstegen en praat alleen nog maar met andere magnaten of met politici. De magnaat is niet iemand om jaloers op te zijn, want de gemiddelde magnaat eindigt zijn carrière in Siberië.

 

De coach

 

Deze ZZP’er vindt zichzelf eigenlijk vooral goed in het luisteren naar anderen en het motiveren van andere ondernemers. Het zijn de pilootvisjes van ondernemend Nederland, gedurende een bepaalde tijd volgen zij hun cliënt op de voet en stellen twee keer per week vragen als: “wat houdt je tegen?” Of: “wat zou je doen als je 1 miljoen had?”

De coach twittert vaak hilarische dingen als “lekker in je energie staan”. De coach heeft voor dit vak gekozen vanwege een dwangmatige behoefte om nodig te zijn. Vertelt zijn cliënt ook altijd dat deze hem eventueel ook ’s nachts mag bellen als het nodig is. Dit is nog nooit gebeurd.

Robert Mekking is net als iedereen een stereotype ondernemer. Hij is partner bijMVR & partners en schrijft deze column op eigen titel. Reageren?www.twitter.com/robertmekking.

© NUzakelijk
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: