Skip to content
09/05/2012 / gjmbennink

9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

 

Als startende ondernemer bent u in eerste instantie vooral bezig met investeren in uw bedrijf. Dat kost geld, maar gelukkig steunt de overheid ondernemersinitiatieven door ondernemers de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van bepaalde fiscale voordelen. Dit zijn de belangrijkste regelingen: 9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers.

1. Bijstandverlening zelfstandigen

Zelfstandige ondernemers kunnen op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) in veel gevallen aankloppen bij hun gemeente voor financiële ondersteuning. Denk hierbij aan het verstrekken van een lening of krediet. Een voorwaarde is dat uw inkomen onder bijstandsniveau ligt. Daarnaast moet uw onderneming levensvatbaar zijn, mag u geen eigen vermogen hebben, lukt het u niet om de financiering ergens anders te regelen en besteedt u minimaal 1225 uur per jaar aan het runnen van uw bedrijf.

2. Borgstelling MKB-kredieten

Als MKB-ondernemer kunt u aanspraak maken op een borgstelling voor een deel van het krediet. In dat geval kunt u dus bij de bank meer lenen dan u op basis van uw onderpandzou krijgen. De financiële instellling kan bij de overheid een beroep doen op de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). De overheid staat voor maximaal 1,5 miljoen euro garant. Voor starters is het maximale bedrag echter vastgesteld op 200.000 euro. U kunt doorlopend een krediet aanvragen bij een deelnemende bankinstelling. Klik hier om te zien of devoorwaarden ook op uw onderneming van toepassing zijn.

3. Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Indien u door omstandigheden langdurig arbeidsongeschikt bent geraakt, kunt u bij het starten van een bedrijf op de nodige ondersteuning rekenen. Denk aan een starters- of voorbereidinskrediet, vervoersvoorzieningen of vergoedingen voor bijvoorbeeld een voorleeshulp of tolk. Deze voorziening kan het hele jaar door worden aangevraagd bij hetUWV. Voorwaarde is onder meer dat u een bijstands-, WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong-, of ZW-uitkering hebt en de voorzieningen essentieel zijn voor het uitvoeren van uw werk. Een overzicht van alle voorwaarden vindt u hier.

4. Starten vanuit een WW-uitkering

Heeft u een WW-uitkering en overweegt u om te gaan ondernemen, maar bent u bang uw uitkering kwijt te raken? Dat hoeft niet. Het is namelijk mogelijk om met geheel of gedeeltelijk behoud van uw WW-uitkering een eigen bedrijf starten. Uw contactpersoon bij UWV – in de meeste gevallen een werkcoach – kan u verder ondersteunen in dit traject. U bent wel zelf verantwoordelijk voor het opstellen van een goed ondernemingsplan. Ga voor alle details naar Checklist: een bedrijf starten vanuit de WW.

5. Durfkapitaal

Er bestaat een regeling die het voor particulieren fiscaal aantrekkelijk maakt geld aan startende ondernemers te lenen, waardoor het voor u makkelijker is om het beginkapitaalvoor een onderneming bij elkaar te krijgen. Wellicht kunt u met behulp van de durfkapitaal-regeling sneller iemand vinden die (een deel van) zijn vermogen in uw onderneming wil steken. Deze regeling biedt zo’n particuliere geldgever namelijk interessante fiscale voordelen, zoals een heffingskorting op de inkomstenbelasting. Belangrijke voorwaarden zijn er ook; zo bent u verplicht om samen met uw geldgever een leenovereenkomst op te stellen. Kijk voor meer informatie bij de Belastingdienst.

6. Erasmus for Young Entrepreneurs

Jonge ondernemers kunnen in aanmerking komen voor het programma Erasmus for Young Entrepreneurs. Dit programma biedt de mogelijkheid om voor een periode van maximaal zes maanden in een MKB-bedrijf van een ervaren ondernemer in een ander EU-land te werken en essentiële werkervaring op te doen. Aanvragen lopen via KplusV, de organisatie die door de Europese Commissie is aangewezen om op te treden als intermediair in Nederland.

7. Investeringsfondsen: technostarters en creatieve starters

De regeling Seed Capital Technostarters maakt het mogelijk in technostarters en creatieve starters te investeren. Er zijn meer dan twintig fondsen waarop een beroep kan worden gedaan. Ieder fonds heeft een eigen strategie en hanteert bij de aanvraagprocedure specifieke criteria. Een fondsmanager bepaalt uiteindelijk in welke technostarter of creatieve starter het fonds investeert.

8. Microfinanciering

Microfinanciering is in het leven geroepen om het leven van startende ondernemers makkelijker te maken. Bij microfinanciering kunt u krediet (maximaal 35.000 euro) aanvragen, maar het is ook mogelijk om begeleiding, coaching en advies voor, tijdens en na de start van uw bedrijf te krijgen. Voorwaarde is dat u een haalbaar ondernemingsplanheeft en er voldoende ‘ondernemersbloed’ door uw aderen stroomt. Voor het aanvragen van deze regeling kunt u terecht bij een lokaal Microfinanciering-ondernemerspunt. Het krediet wordt verstrekt door Qredits, Stichting Microkrediet Nederland.

9. Startersaftrek

We hebben een van de belangrijkste startersregelingen voor het laatst bewaard. Destartersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is bedoeld om het starten van ondernemingen te stimuleren. Starters kunnen hierdoor in de eerste vijf jaar van hun onderneming in totaal drie keer een extra bedrag van hun winst aftrekken. Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet u:

  • Recht hebben op zelfstandigenaftrek
  • In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar niet meer dan twee keer gebruik hebben gemaakt van de zelfstandigenaftrek
  • In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar ten minste een jaar geen ondernemer zijn geweest

Let op: indien u vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering een eigen onderneming opzet, hebt u mogelijk recht op ‘startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid’. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: