Skip to content
12/11/2012 / gjmbennink

Verdubbeling aantal Europese zelfstandigen

AMSTERDAM – Het aantal zelfstandige professionals is in Europa sinds het jaar 2000 verdubbeld tot ruim 8,5 miljoen vorig jaar. Landen met een sterke groei aan freelancers blijken de economische crisis beter op te vangen.

© Thinkstock

Dat blijkt uit een recent onderzoek in de 27 EU-lidstaten in opdracht van het European Forum of Independent Professionals (EFIP). Terwijl de arbeidsparticipatie in de periode 2000 tot 2011 stagneerde, nam het aantal ‘independent professionals’ (ofwel: I-pros) fors toe.

I-pros zijn zelfstandige kenniswerkers zonder personeel. Zelfstandigen in de agrarische, retail- en handwerkindustrie vallen niet onder die definitie.

De studie, uitgevoerd door de Franse wetenschapper Stephane Rapelli, laat zien dat Italië (1,7 miljoen), het Verenigd Koninkrijk (1,6 miljoen) en Duitsland (1,5 miljoen) het hoogste aantal zelfstandige kenniswerkers hebben. Frankrijk (0,7 miljoen) volgt op plaats vier. Nederland staat op plaats zeven met 0,4 miljoen zelfstandige kenniswerkers.

 

Grootste groei

 

De onderzoeksresultaten laten zien dat EU-landen met de grootste groei aan zzp’ers, ook de landen zijn die de meeste veerkracht tonen in tijden van economische tegenwind. Vooral in Noord- en Centraal Europa is er sprake van groei van het aantal zelfstandigen.

Duitsland (+16 procent), Frankrijk (+36 procent), Polen (+24 procent) en het Verenigd Koninkrijk (+25 procent) kunnen de gevolgen van de economische crisis relatief goed opvangen. In Spanje en Italië, landen die het momenteel zwaar hebben, nam het aantal freelancers juist af. In Nederland groeide het aantal zelfstandig kenniswerkers met 3,5 procent.

 

Flexibiliteit

 

Volgens de voorzitter van EFIP, John Brazier, laat het rapport zien dat zelfstandig ondernemerschap niet alleen een manier van werken is, maar ook een bijdrage levert aan nationale economieën. Zelfstandig ondernemerschap biedt volgens Brazier flexibiliteit aan een economie en minimaliseert risico’s voor bedrijven.

Het Nederlandse Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) ziet het rapport als “een steun in de rug”. “Vastgesteld kan worden dat juist in de huidige economische situatie de zelfstandige kenniswerker, waaronder de zzp’er, niet meer weg te denken valt uit onze maatschappij.”

Door: NUzakelijk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: