Skip to content
09/05/2014 / gjmbennink

Starter in horeca stopt er al snel mee.

AMSTERDAM – Het aantal ondernemers dat zijn onderneming heeft opgeheven, is vorig jaar toegenomen tot 167.000. Dat zijn er zo’n 2.000 meer dan in 2012. Dat maakte het economische bureau van ING gisteren bekend.

 Ongeveer 36.000 startende ondernemers hielden het binnen één jaar al voor gezien. Dat is bijna 30 procent van het totale aantal starters. Vooral in de horeca is de uitval na het eerste jaar hoog (zo’n 60 procent). Het ging daarbij om cafetaria’s, snackbars en lunchrooms. Na twee jaar stopt volgens ING nog eens een kwart van de horecaondernemers. Ten opzichte van vijf jaar geleden is het aantal opheffingen in deze sector meer dan verdubbeld.

 Ook in de detailhandel is het aantal opheffingen de laatste jaren sterk toegenomen. Zo stopte in 2008 circa 28 procent van de detaillisten er na een jaar mee. In 2013 ligt de uitval na een jaar op 50 procent.

 De helft van het aantal opheffingen bij de detailhandelszaken vorig jaar betreft onlinewinkels, vooral webwinkels gespecialiseerd in kleding en modeartikelen. Dat komt volgens ING door de lage consumentenbestedingen, toegenomen concurrentie en het ontbreken van onderscheidend vermogen van webwinkels.

 In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 38.000 ondernemers een bedrijf gestart, 2 procent minder dan vorig jaar. De meeste van hen begonnen in de horeca, bouw en detailhandel. Ondernemers in spe kunnen volgens ING beste aan de slag in de industrie. Deze sector biedt het beste groeiperspectief.

 60

Van alle ondernemers die in 2013 een horecazaak begonnen, hield 60 procent het na een jaar al voor gezien

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: