Skip to content
08/07/2014 / gjmbennink

Meer dan helft gemeenten betaalt te laat

 

Meer dan de helft van de gemeenten, 57 procent, betaalt rekeningen van ondernemers te laat.

Meer dan helft gemeenten betaalt te laat

Dat concludeert de waarnemende Nationale ombudsman, Frank van Dooren, in het dinsdag gepubliceerde rapportWie betaalt de rekening.

Ondernemers worden door de overheid in de problemen gebracht, constateert Van Dooren. Om het betaalgedrag te verbeteren, is een cultuuromslag nodig. Van de ministeries betaalt 18 procent te laat.

Sinds maart 2013 moet de overheid facturen binnen dertig dagen voldoen. Die termijn wordt lang niet altijd gehaald. Departementen betalen vaker op tijd dan gemeenten.

De Nederlandse overheid heeft als doel om ten minste 90 procent van de facturen tijdig te betalen. De Rijksoverheid heeft in 2013 gemiddeld over alle departementen 92,4 procent van de ingediende facturen binnen dertig dagen betaald.

Het departement Veiligheid en Justitie presteerde met 82 procent het minst goed, terwijl Sociale Zaken en Werkgelegenheid het er met 97,4 procent het beste vanaf bracht. Negen van de elf departementen komen boven de norm van 90 procent uit.

 

Gemeenten

 

Van de 192 gemeenten die hebben deelgenomen aan het onderzoek, voldeed 43 procent aan de norm. De kleinste gemeenten, met minder dan 25.000 inwoners, halen de norm vaker dan grotere gemeenten.

Ook het betalingsgedrag van het bureau van de Nationale ombudsman zelf is onder de loep genomen. Hieruit blijkt dat het bureau in 2012 nog 90 procent van de facturen tijdig betaalde. In 2013 is dit gestegen naar 93 procent en het plan is om dit jaar een percentage van 95 procent te halen.

Volgens de overheden ligt de oorzaak van het niet tijdig betalen van rekeningen zowel bij de eigen organisatie als bij de facturerende ondernemers.

 

Budgethouder

 

Intern is een te trage betaling vaak te wijten aan de zogenoemde budgethouder, de medewerker die inhoudelijk betrokken is bij de verleende opdracht en de factuur accordeert.

Volgens het onderzoek zijn ambtenaren zich er te weinig van bewust welk effect een niet tijdige betaling heeft op ondernemers, zeker op startende, of kleinere ondernemers. Hun betalingsverplichtingen lopen gewoon door.

Ook aan de kant van de ondernemer gaat het wel eens mis. Zo komt het voor dat de geleverde prestatie niet volgens afspraak of nog niet volledig is verricht. Daarnaast worden wel eens facturen ingediend die niet kloppen.

Door: NU.nl/Marijke Verhaar

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: