Skip to content
11/07/2014 / gjmbennink

Mag je een handel beginnen in tweedehands digitale boeken?

door Jaap Roelants AMSTERDAM – Ja, zegt Laurens van Hoorn, een van de oprichters van de marktplaats Tom Kabinet voor tweedehands e-boeken. „Digitale lezers hebben het recht hun ‘boek’ door te verkopen. Wij brengen een betaalbaar alternatief voor de dure e-boeken.”

 

Nee, zegt directeur Geert Noorman van het Nederlands Uitgeversverbond. „Zo komen er nog meer illegale kopieën.”

 

Beide partijen ontmoetten elkaar gisteren in een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam. De uitgevers willen dat Tom Kabinet stopt met het aanbieden van tweedehands digitale boeken voor een gemiddelde prijs van 5 euro.

 

Nog altijd gaat er jaarlijks voor meer dan 500 miljoen euro aan echte boeken over de toonbank. De jaaromzet van digitale boeken voor e-reader of tablet valt daarbij met 15 miljoen euro in het niet. Die digitale omzet is vooral zo laag omdat veel lezers deze boeken met prijzen van 15 euro en meer veel te duur vinden om te downloaden. Als gevolg van dit prijsgevoel bij de consumenten en een gebrekkige beveiliging, is er een groot netwerk van gratis digitale boeken ontstaan.

 

Oprichter Van Hoorn van Tom Kabinet (Deens voor lege boekenkast) begrijpt alle argumenten van de tegenpartij wel. „Natuurlijk willen de uitgevers de markt van echte boeken beschermen. Maar we leven in een digitale wereld, dit is niet tegen te houden. Vraag een laag bedrag voor digitale boeken en er komen meer mensen die ervoor willen betalen.”

 

Noorman van de uitgevers weet dat natuurlijk ook wel. „Maar zo maar met een handel in tweedehands digitale boeken beginnen, zonder auteursrecht te betalen, kunnen we niet accepteren.”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: