Skip to content
17/07/2014 / gjmbennink

Partime ondernemen door IMK

Onderstaand artikel geschreven door IMK overgenomen uit Zicht op ondernemen juli 2014


PARTTIME ONDERNEMEN
In het verleden was er een duidelijke scheidslijn tussen ondernemers en werknemers. De flexibilisering van de arbeidsmarkt heeft ervoor gezorgd dat deze lijn flexibel is geworden en steeds meer mensen gelijktijdig beide rollen vervullen. De ondernemers met baan (ook wel hybride ondernemers genoemd) nemen in aantal toe. Op 1 juli organiseerde Divosa een miniconferentie over het thema parttime zelfstandigheid als re-integratie-instrument. De conclusie was dat hybride ondernemen (parttime ondernemen en gelijktijdig een baan zoeken) ook voor WWB’ers als reïntegratiemiddel kan functioneren.

Hybride ondernemers zijn in opmars: de komst van internet heeft het mogelijk gemaakt om het werken niet meer louter te beperken tussen 9.00 en 17.00 uur. Er is nog relatief weinig onderzoek gedaan naar hybride ondernemers. Volgens schattingen zouden meer dan 300.000 mensen loondienst combineren met een eigen bedrijf. De drijfveren om (hybride) ondernemer te worden hebben – naast het willen maken van winst – te maken met de behoefte aan vrijheid, leuke dingen doen (van je hobby je beroep maken) en de behoefte aan ontplooiing en afwisseling.

IMK heeft voor een aantal gemeenten ondernemers begeleid die vanuit de WWB een parttime onderneming zijn gestart. Op basis van deze ervaringen geven we onderstaand enkele veel voorkomende misvattingen van parttime ondernemers:

Een ondernemingsplan is bij parttime ondernemen niet nodig
Het parttime ondernemen wordt wel eens erg hobbymatig benaderd (vanuit de gedachte dat er toch een uitkering is als vangnet). Om succesvol parttime te kunnen ondernemen, adviseren we iedere parttime ondernemer nadrukkelijk zich goed te laten voorbereiden en een (beknopt) ondernemingsplan te laten opstellen. Daar staat tegenover dat gemeenten er goed aan doen om na te denken over het ‘belonen’ van parttime ondernemers. De praktijk is nu dat er in het geheel geen incentives zijn, hetgeen mogelijk te weinig stimulerend werkt.

Een parttime ondernemer heeft niks te maken met BTW
Je bent voor de BTW ondernemer of je bent het niet. In beginsel dient elke ondernemer ervoor te zorgen dat de administratie op orde is. Wellicht dat je als parttime ondernemer beroep kunt doen op de Kleine Ondernemersregeling (KOR), maar dat ontslaat je niet van een BTW administratie.

Voor een parttime ondernemer gelden niet dezelfde verplichtingen als voor een full time ondernemer
Als parttime ondernemer heb je in beginsel dezelfde administratieve verplichtingen als een full time ondernemer (zoals inschrijving bij Kamer van Koophandel, zorg dragen voor een gedegen administratie en indien nodig voldoen aan overige wettelijke vereisten). Je bent als parttimer ondernemer zelf verantwoordelijk voor wat je doet; het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is dan ook aan te bevelen.

Veel mensen vinden de overgang van een vaste baan naar volledig ondernemerschap te groot. Voor WWB’ers kan gelden dat volledige uitstroom uit de bijstand een ‘brug te ver’ is (bijvoorbeeld vanwege sociale- of medische beperkingen, of aanhoudende onvoldoende mogelijkheden op de arbeidsmarkt). In dat geval kan parttime ondernemen een mogelijkheid zijn. Aanvullende wetgeving op dit terrein zou misschien wenselijk zijn, maar is beslist niet noodzakelijk.

Ondernemen op bescheiden schaal vanuit de WWB is wel degelijk mogelijk. Wel is het aan te bevelen dat de gemeente de uitvoering hiervan vooraf goed inregelt, dat de parttime ondernemers aandacht krijgen en worden begeleid.

Wilt u meer weten over parttime ondernemen? Neem dan gerust contact met ons op. Eind 2014 zal Divosa overigens over dit onderwerp een uitgebreide werkwijzer uitbrengen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: