Skip to content
31/07/2014 / gjmbennink

Aantal zelfstandigen in financiële sector krimpt fors door crisis

TC Tubantia 31-07-2014

AMSTERDAM – De economische cri­sis heeft fors huisgehouden onder zelfstandigen in de financiële dienstverlening. Zeker 25 procent van hen heeft de zaak moeten slui­ten, zo blijkt uit een gisteren ver­schenen sectorrapport van uitke­ringsinstantie UWV.

Het rapport schetst een somber beeld. De komende jaren zal nog veel werkgelegenheid uit de finan­ciële sector verdwijnen. Kromp de werkgelegenheid tussen 2005 en 2013 al met 7 procent (min 28.000 banen), tot 2019 verdwij­nen nog eens 14.000 banen. In 2005 waren er zo’n 276.000 werk­nemers in de financiële sector. Vo­rig jaar waren dat er nog 248.000. In 2019, zo voorspelt het UWV, be­staat de sector nog uit 226.000 ba­nen voor werknemers en 8.000 banen voor zelfstandigen. Voor die laatste groep is de krimp nog altijd fors, met 11 procent.

Het UWV verwacht dat het aan­tal vacatures in de sector de ko­mende jaren weer licht zal toene­men. Men voorziet voor de perio­de 2015-2019 gemiddeld 27.000 be­schikbare banen per jaar. Dat is nog niet de helft van het aantal va­catures in het topjaar 2007, net voor de crisis uitbrak. Toen waren er 62.000 vacatures.

De komende jaren zal ook het pro­fiel van de medewerkers in de fi­nanciële sector veranderen. Voor­al lagere mbo-functies verdwij­nen als gevolg van de verdergaan­de digitalisering.

De technologische ontwikkeling biedt volgens het rapport ook kan­sen. Voorbeelden zijn de opkomst van big data en sociale media. ‘De­ze ontwikkelingen zorgen voor extra werkgelegenheid. Denk aan ‘datalezers’ en ‘data-analyseer­ders’, ook op mbo-niveau’, aldus het rapport.

‘Het analyseren van klantenwen­sen en vooral ook klantengedrag staan daarbij centraal. Deze ‘nieu­we werkgelegenheid’ compen­seert het verdwijnen van de oude werkgelegenheid niet volledig.’ Het functiegebouw binnen de sec­tor krijgt daarmee steeds meer een zandlopermodel: aan de on­derkant zijn handen nodig, het middensegment – waar de groot­ste klappen zijn gevallen – is al volledig geautomatiseerd en aan de bovenkant zijn extra mensen nodig voor onder meer controle en toezicht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: