Skip to content
20/08/2014 / gjmbennink

MijnTafel geeft winkels nieuw leven

Itsepalvelukirpputori. Zo heten in Finland 600 winkels waar particulieren hun (oude) spullen verkopen. Nu ook in deze regio.

door Jan Ruesink WINTERSWIJK/NIJVERDAL – Het is geen overdekte rommelmarkt of een pandjeshuis, maar een winkel waar tweedehandsspullen, zelfgemaakte sieraden en opgekochte voorraden rechtstreeks van particulier naar klant gaan. De winkelier past er in feite alleen maar op de winkel.

Het nieuwe concept MijnTafel heeft in een half jaar tijd een snelle groei doorgemaakt, van nul naar acht zaken. In de regio Twente/Achterhoek wordt zaterdag in Winterswijk de tweede vestiging geopend, nadat Nijverdal in juni de regionale primeur had. In het najaar volgt nog een opening in Twente, zegt directeur Bart Jansen van MijnTafel.nl.

In de winkels van MijnTafel staan gemiddeld zo’n tweehonderd tafels die particulieren, ideële stichtingen of kleine ondernemers per week kunnen huren om er nieuwe of gebruikte goederen te stallen. Een tafel van ongeveer anderhalve vierkante meter kost per week 30 euro. Wordt het langer, dan is het 25 euro per week. De opbrengst gaat voor 100 procent naar de verkoper, die dagelijks kan bekijken wat er is verkocht doordat de labels aan de producten bij verkoop worden gescand.

Driekwart van de goederen is tweedehands, zegt landelijk directeur Bart Jansen van MijnTafel vanuit Finland. Als voorbeeld noemt hij huisraad, boeken, speelgoed, muziek, schilderijen of antiek. „We laten alleen kwalitatief goede spullen toe en niet te groot, zoals bankstellen. We willen namelijk niet op een kringloopwinkel gaan lijken. Nieuwe spullen die we verkopen zijn bijvoorbeeld zelfgemaakte kleding en sieraden, van een veiling opgekochte partijen of cosmetica.”

Gemiddeld huren particulieren een tafel voor een maand. Tussendoor kunnen ze de voorraad bijvullen. Ze krijgen aan het eind van elke week uitbetaald. „Zo moet het een winkel worden met een steeds wisselend assortiment, waar klanten graag terugkomen.”

De winkelier, die de zaak voor eigen rekening exploiteert, staat er volgens Jansen niet om verkooppraatjes te houden. „Ze komen dus niet op je af om je ergens naar toe te praten. En de eigenaar van de spullen staat er niet achter zijn tafel.” Het idee van MijnTafel komt uit Finland, waar Jansen met zijn gezin woont. Onder de naam itsepalvelukirpputori (letterlijk: zelfbedieningsmarkt) draaien daar al zo’n zeshonderd winkels met dat concept. Volgens Jansen is MijnTafel „een sociaal concept, waarmee we ook een maatschappelijk doel vervullen. De bezitter verdient nog wat aan de zolderopruiming en de klant kan het geluk hebben een mooi schilderij voor een prikkie te kopen. Verder worden de tafels gemaakt door sociale werkplaatsen.”

Jansen mikt op nog veel meer vestigingen. Binnen drie jaar moeten er in het hele land vijftig MijnTafels zijn. Ook in Twente, waar zijn zus Simone de regiomanager is, komen er nieuwe vestigingen bij.

Naar verwachting in oktober zal er ‘ergens in Twente’ nog een vestiging opengaan, al wil Jansen nog niet verklappen waar.

De winkels worden als franchise gerund door zelfstandige ondernemers. De winkel van MijnTafel in Nijverdal is van Dave Kuiper, geboren in Hellendoorn en opgegroeid in een ondernemersgezin. De winkel aan de Grotestraat telt ruim 190 tafels.

De winkel die zaterdag aan de Roelvinkstraat in Winterswijk de deuren opent, is van Inge Vermeulen, familie van Kuiper. De uit Eibergen afkomstige onderneem-ster, die nu in Vreden woont, heeft inmiddels 40 van de 160 tafels weten te verhuren. „We denken dat het concept echt past bij Winterswijk. Hier komen namelijk ook veel Duitsers, die gek zijn op Trödelmarkten. We zitten bovendien heel mooi tussen een winkel in gebruikt witgoed en de EkoPlaza, waar milieubewuste klanten komen die ook graag gerecyclede en zelfgemaakte creatieve producten kopen. Wij proberen alles zo duurzaam mogelijk aan te pakken, bijvoorbeeld de verpakkingen.”

De groei van MijnTafel kan Jansen nu gemakkelijker realiseren doordat er meer winkelpanden leegstaan. „Klopt. We zijn op zoek naar grotere winkels en daar is nu veel aanbod in. Dat kunnen we benutten in de onderhandelingen.”

_ Inge Vermeulen runt de winkel van MijnTafel in de Achterhoek. „We denken dat het concept echt past bij Winterswijk.” foto Marieke Bakker

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: