Skip to content
23/03/2015 / gjmbennink

Werk aan de winkel 3.0 volgens Retaildeskundige Paul Moers .

WINKELS

Paul Moers weet hoe winkels kunnen overleven: door spektakel te bieden en te verrassen.

door Wilko Voordouw DEN HAAG – Winkels en winkelgebieden moeten een theater worden en de consument verrassen.

Retaildeskundige Paul Moers legt in zijn boekWerk aan de winkel 3.0 uit hoe dat moet. En ook wat níet moet. „Zo’n winkelcentrum Hilvertshof in Hilversum, afgrijselijk.

Zelfs al heb je een hekel aan je schoonmoeder, dan stuur je haar daar toch niet naartoe.”

Vorige week presenteerde minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) zijn retailagenda. Hij denkt dat de komende jaren zo’n 30.000 winkels gaan sluiten en hele winkelgebieden zullen verdwijnen. Huren moeten omlaag want die zijn exorbitant.

Moers is optimistischer. „Er verdwijnen hooguit 9.000 winkels. Daar hoeven we geen traan om laten. Neem Schoenenreus, dat weer een doorstart maakt. Let wel: na twee faillissementen. Leveranciers hebben al twee keer het nakijken gehad.

Goede leveranciers kijken dus wel uit en dus krijgt Schoenenreus de schoenen van de hufters en de oplichters. Dat is ten dode opgeschreven. Confectieschoenen koop je via internet. In de schoenenbranche gebeurt hetzelfde als bij Free Record Shop is gebeurd. Je hebt meer keuze en meer gemak bij iTunes of Spotify.”

Er verdwijnen volgens Moers winkelgebieden. „Denk aan de kop van Noord-Holland, Groningen en Limburg, de krimpgebieden. De centrumfunctie van de grote steden gaat groeien. Daar komt de vernieuwing vandaan. Naast winkelen zijn recreatie, horeca en evenementen belangrijke redenen om naar een stad te komen. De binnenstad moet als een formule worden gezien.”

De 59-jarige Moers zegt dat winkeliers de stenen winkel springlevend moeten maken. „De tijd dat je als winkelondernemer wat spullen neerzette en kon wachten tot de klanten binnenkwamen, is voorbij”, zegt hij. Zo verwacht hij veel van de virtuele passpiegel. „Je ziet jezelf in het kledingstuk waarvan je denkt dat het het goede is. Je kan de kleur aanpassen, past nog eens een ander stuk, een maatje groter of kleiner. Dan laat je het uit het rek trekken en je past het werkelijk. Om te voelen of de stof prettig is. Scheelt heel veel tijd en ergernis.”

Winkels gaan de klant herkennen via diens smartphone. „De technologie herkent je, zoals de winkelier dat vroeger deed.”Beacons zenden via bluetooth persoonlijke aanbiedingen en productinformatie naar smartphones van klanten die een winkel betreden.

‘Fluisteretalages’ fluisteren aanbiedingen voor wie zijn oor bij het raam houdt. En steeds meer internetzuilen zorgen ervoor dat de bestelling in de winkel geplaatst kan worden en de volgende dag thuisbezorgd wordt. „Winkelen moet weer een beleving worden, een uitje. Dan zal je zien dat mensen hun bijzondere dingen in de winkel willen kopen, terwijl de banale zaken via internet worden gekocht”, zegt hij.

Er zijn al plaatsen waar het heel goed gaat, zoals de winkeltraverse onder station Rotterdam Centraal. „Het is een ontmoetingsplek en je kan er prachtig winkelen.” Ook de markthallen in Rotterdam en Amsterdam zijn volgens hem goede voorbeelden. „En neem Hoog Catharijne in Utrecht. Daarin wordt een half miljard geïnvesteerd om er een ontmoetingsplaats van te maken. Daar is sprake van een eigentijdse combinatie van foodcourt, vermaak en winkels.”

Ook de regelgeving moet op de schop. „Want het is natuurlijk van de gekke dat een boekenwinkel geen vergunning zou krijgen om bijvoorbeeld koffie te verkopen, zodat de klant er met een drankje in zijn nieuwe boek kan bladeren. De winkel moet een theater zijn waar de klant langer wil blijven.”

TC Tubantia 23-03-2015

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: