Skip to content
07/04/2015 / gjmbennink

Kleine zelfstandige in de zorg kan met een beetje training een echte ondernemer worden.

HENGELO – ‘Eénpitters’ in de zorg moeten vooral veel creatieve oplossingen bedenken. De markt van zorg en welzijn verandert zo snel, dat er constant behoefte is aan nieuwe diensten.

Dat heeft de eerste lichting deelnemers aan de training ‘zelfstandig ondernemerschap in de zorgen welzijnsbranche’ ervaren. Deze training is een initiatief van de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ) en het ROC van Twente. ROZ en roc willen de komende jaren veel meer zorgprofessionals trainen in flexibel ondernemerschap. In de zorg gaan na 2017 jaarlijks 40.000 werkers met pensioen. Er blijft dus werk genoeg over in de zorg en zelfstandigen kunnen daarvan profiteren als ze flexibel kunnen inspringen op de veranderende behoeften.

Het aantal zzp’ers in de zorg zal blijven groeien, door grote bezuinigingsrondes en reorganisaties binnen zorginstellingen. Ontslagen personeel gaat vaak als zzp’er door in dezelfde branche.

Juist vanwege dit soort grillige schommelingen in de werkgelegenheid en door de vraag naar specifieke vakbekwaamheid, is het volgens docente Janny Beuzel van belang, dat zzp’ers zich meer als ondernemers gaan gedragen en zo diensten ontwikkelen waar grote behoefte aan is. „Maar zorgwerkers willen van huis uit vaak maar één ding en dat is voor anderen zorgen. Ondernemerschap, administratie, marktverkenning en klantenwerving vinden ze vaak moeilijk, lastig of vervelend. Maar dat hoeft het niet te zijn. Aanbellen in een appartementencomplex waar veel ouderen wonen en vragen of de bewoners behoefte hebben aan jouw dienstverlening, kan al een heel effectieve manier van marktonderzoek zijn.”

De overdracht van zorgtaken van rijk naar gemeenten, de komst van meer kleinschalige zorginitiatieven zoals buurtzorg, zorgboerderijen, kinderopvang en ouderenzorg vragen volgens de ROZ en het roc om meer flexibiliteit, creativiteit , gedrevenheid en passie bij de kleine zelfstandige ondernemers en werkers. „In dit vak worden meer en meer banen gestapeld”,zegt Beuzel, „een van onze cursisten is na de training voor zichzelf aan de slag gegaan, maar kreeg mede dankzij zijn nieuwe inzichten die hij op de training had opgedaan ook een baan in deeltijd aangeboden. Zo combineren tegenwoordig veel zorgwerkers twee of drie banen in hun vak.”

De cursus voor zelfstandig ondernemerschap telt achttien bijeenkomsten van drie uur. Het is mogelijk de opleiding met een Europees certificaat af te sluiten. „Europees inderdaad”, zegt Beuzel. „We kijken nadrukkelijk naar de arbeidsmarkt over de grens.”

_ Zorgwerkers willen van huis uit vaak maar één ding en dat is voor anderen zorgen _ Tegenwoordig combineren veel medewerkers in de zorg twee of drie banen in hun vak

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: