Skip to content
07/04/2015 / gjmbennink

Steeds meer werkloze 50- plussers als zzp’er

ZELFSTANDIGEN ZONDER PERSONEEL

In Twente begonnen vorig jaar 119 werklozen van vijftig jaar of ouder een eigen bedrijfje.

ENSCHEDE – Steeds meer werkloze 50-plussers besluiten om voor zichzelf te beginnen. In Twente ging het vorig jaar om 119 mensen (88 mannen en 31 vrouwen) die om die reden uit de bakken van het UWV verdwenen. Omgerekend een toename van 57 procent in vergelijking tot 2013. In heel Overijssel kozen vorig jaar 221 werkloze 50-plussers voor het ondernemerschap. Eigenlijk is het aantal oudere werklozen dat als zzp’er aan de slag gaat, veel hoger. De vorige week gepresenteerde ‘Barometer 50-plus’ van het UWV heeft alleen betrekking op de groep waarvoor de WW-uitkering volledig is beëindigd. „Er zijn daarnaast ook veel mensen die voor een of twee dagen als zelfstandige gaan werken en daarnaast nog een uitkering krijgen”, licht woordvoerster Joyce van Onzenoort van het UWV toe.

Nog meer dan voor lotgenoten in de jongere leeftijdscategorieën is het voor 50-plussers die werkloos worden, moeilijk om weer een plek op de arbeidsmarkt te veroveren. „Een eigen bedrijfje is een manier om in crisistijd toch aan het werk te komen, al dan niet in een volledige baan.”

Van de 88 mannelijke werkloze 50-plussers uit Twente, die besloten als zzp’er verder te gaan, waren er 21 afkomstig uit de zakelijke dienstverlening. Van de 31 vrouwen, die hetzelfde deden, waren er zestien eerder werkzaam in de detailhandel en acht in de zorgsector. Als zzp’er hebben ze een behoorlijke kans op een succesvol vervolg van hun loopbaan. „Uit eerder onderzoek blijkt dat van de werkloze 50-plussers die als ondernemer zijn doorgegaan, tweederde na drie jaar nog als zelfstandige werkt.” Desondanks is het aantal werkloze ouderen dat de stap naar zelfstandig ondernemerschap durft te wagen, betrekkelijk gering. „Van de honderd 50-plussers die in Twente het werk volledig hervatten vanuit de WW, gaan er gemiddeld vier als zelfstandige aan de slag.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: