Skip to content
07/04/2015 / gjmbennink

‘ Zorgduizendpoot’ vindt snel draai als zzp’er

door Bert Hellegers DIEPENHEIM – Agnes Schreijer meldt trots dat ze net haar belastingformulieren heeft doorgestuurd. Zelf ingevuld, voor de eerste keer als ondernemer.

Ze had daarvoor een financieel specialist kunnen inhuren, maar dan ben je al snel zo’n 300 euro kwijt, zegt de 58-jarige Diepenheimse. „Dat heb ik mooi uitgespaard. Dat scheelt weer.”

Schreijer heeft een lange loopbaan bij verschillende zorgorganisaties achter de rug, typeert zichzelf als een ‘zorgduizendpoot’. Haar laatste baan in loondienst was als client-adviseur bij VVT. Maar precies een jaar geleden werd duidelijk dat daar voor haar geen toekomst meer was.

„VVT is opgedoekt, veel collega’s konden bij andere instellingen aan de slag, maar dat gold niet voor het ondersteunend personeel. Ik wist dat ik geen kansen had op een andere baan.

Niemand zit op iemand van mijn leeftijd te wachten. Ik wilde sowieso niet werkloos thuiszitten. Dat is niks voor mij. Ik was er snel uit: ik probeer voor mezelf iets op te zetten.”

Op 31 maart werd ze officieel ontslagen, twee weken later begon ze vanuit haar woning met haar eigen bedrijfje Algemeen Verpleegkundige Zorg (AVZ) Schreijer. In de weken daarvoor heeft ze veel hulp gehad van zowel UWV als de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ) in Hengelo. Zonder die ondersteuning had ze niet zo snel de overstap kunnen maken, verzekert Schreijer. Lachend: „Ik dacht aanvankelijk dat ik zo kon beginnen, maar zo werkt het dus niet.”

Ze zat enkele keren aan tafel met haar vaste begeleider van het UWV. „En ook een medewerker van ROZ heeft me op weg geholpen. Je moet aan heel veel dingen denken. Elke zorgorganisatie die een zzp’er inhuurt, stelt allerlei eisen. Je moet allerlei verklaringen kunnen overleggen, zoals die van goed gedrag. Voordat je begint, moet je ook je diploma’s op orde hebben en je vakbekwaamheid en ervaringen kunnen aantonen. Je moet je aansluiten bij een keurmerk, je verzekering goed voor elkaar hebben, pensioenopbouw regelen, noem maar op. Een eigen site, want ze moeten je wel weten te vinden. En…”, stelt ze schaterend vast, „ik moest een ondernemersplan hebben. Nou, daar was ik snel mee klaar. Ik kreeg dat ’s middags bij het UWV te horen en heb eenmaal thuis een voorbeeld van de site van ROZ gehaald en ingevuld. ’s Avonds om acht uur heb ik het ondernemersplan al opgestuurd. Mijn begeleider van het UWV vond het wel erg summier, maar wat wil je: ik heb geen materiaal nodig, hoef niks aan te schaffen, ik moet het gewoon zelf doen. Daar heb je toch geen dik plan voor nodig?!”

Ze kreeg van UWV toestemming met behoud van een deel van haar uitkering van start te gaan. „Dat maakte het financieel natuurlijk gemakkelijker.”

Al snel kreeg ze een behoorlijke klantenkring. „Voordeel was dat ik een uitgebreid netwerk had.”

Behalve door particulieren wordt ze ingeschakeld door bemiddelingsbureaus en zorgorganisaties als CareMatch, Allerzorg en Zorgzuster Twente. „Vooral voor 24 uurszorg, bij mensen thuis.

Bijna allemaal terminale zorg.”

Ze werkt gemiddeld veertig uren per week. „Maar er zitten ook weken van 56 uren bij. Je moet niet te beroerd zijn vaak in het weekend te werken, je moet flexibel zijn. Ik wil ook steeds bijleren. Ik zorg momenteel voor een client met de spierziekte ALS (amyotrofische laterale sclerose, red.). In de zomer ga in het ALS-centrum in Utrecht een cursus volgen om me daar meer in te verdiepen.”

Agnes Schreijer zegt zich als zzp’er financieel goed te kunnen redden. Daar denkt de Rabobank blijkbaar anders over. Ze is in een conflict verwikkeld met haar hypotheekverstrekker, vertelt Schreijer als ze wijst op een scheur in de muur van haar keuken.

„Komt doordat de fundering aan het verzakken is. Hebben hier meer huizen last van. Dat moet hersteld worden. Dat kost zo’n 60.000 euro. Ik heb daarvoor een extra hypotheek bij de bank aangevraagd, maar die krijg ik niet. Terwijl ik ook met die extra hypotheek nog onder de WOZ-waarde van mijn huis blijf. Maar bij de bank zeggen ze dat ik niet voldoende kan aantonen dat ik kredietwaardig ben. Daarvoor moet ik als zzp’er minimaal over drie jaren inkomsten kunnen laten zien. Maar hoe kan dat nou als je nog maar een jaar zelfstandig aan het werk ben?! Daar kan ik ontzettend kwaad over worden. Dat zijn wel vervelende dingen waar je als beginnende zelfstandige tegen aanloopt.”

_ Zelfstandig verpleegkundige Agnes Schreijer: „Ik dacht aanvankelijk dat ik zo kon beginnen, maar zo werkt het dus niet.” foto Charel van Tendeloo

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: