Skip to content
29/04/2015 / gjmbennink

Lekker slapen en morgen gezond weer op…

shutterstock_267915275

Door Dunja Hoejenbos

Dat zou je denken, maar dat ligt nog niet zo voor de hand. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat volwassenen die meer dan 8 uur per nacht slapen een verhoogd risico lopen op een beroerte. Best verontrustend. Je denkt immers al snel: ‘ik moet de hele week vroeg op, dus ik duik er maar bijtijds in.’

Slaapdronken…
Lang slapen is dus niet zo zaligmakend als wellicht gedacht, maar soms heb je het wel nodig. Want het omgekeerde is ook waar. Als je een tekort hebt aan slaap, vermindert je concentratie en daarmee komt je eigen veiligheid en die van anderen in het geding. Denk aan het werken met machines, met gevaarlijke stoffen en aan deelnemen aan het verkeer. Wie 17 uur wakker is, verkeert namelijk in dezelfde toestand als iemand met een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille. Dat is de grenswaarde waarop je nog een auto mag besturen. Heb je 24 uur niet geslapen, dan is dat vergelijkbaar met een bloedalcoholgehalte van 1,0 promille.

Een burn out ligt op de loer
Gelukkig is dat maar tijdelijk. Door een nachtje goed te slapen, herstel je en ben je weer helder en fris. Maar als je dat niet kunt, dan blijft er een restje vermoeidheid hangen en begin je je dag niet fit. Als je vervolgens weer niet goed slaapt, ben je dag erna weer iets minder fit en zo verder. Die opbouw van vermoeidheid kan, naast eerdergenoemde onveilige situaties, op den duur zelfs tot een burn out leiden.

Wat is wijsheid?
Voor (bijna) alles geldt dat ‘te’ nooit goed is. Het kan geen kwaad om bij jezelf na te gaan hoe jouw slaappatroon eruit ziet en of er, indien nodig, iets te verbeteren valt. Wil je daar meer over weten, klik dan hier. Er staat wat slapen precies is en wat je kunt doen als je er problemen mee hebt. Wil je meer weten over het wetenschappelijk onderzoek, klik dan hier. Op Facebook  kun je de pagina ‘slapen’ liken. Ook hier een stukje uitleg en veel leuke weetjes over slapen. Ruim 201.000 mensen gingen je al voor.

Welterusten.

 

Dunja Hoejenbos van Dunja Denkt & Doet, marketingcommunicatieadviseur gespecialiseerd in communicatie rond arbozaken in de woonbranche.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: